Proton hantar jurutera ke China
Mana suara PH dalam isu Zahid Md Arip, kata Wee  

PRU14: MCA sedia tebus kegagalan dua pilihan raya sebelum ini

Pada Rabu    01-11-2017 10:36:00

MCA bersedia untuk menebus kegagalan yang dialami parti itu dalam dua pilihan raya umum sebelum ini, kata presidennya, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata parti itu telah melalui transformasi dan kini bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

"Kami telah mengalami dua kegagalan (pada 2008 dan 2013), dan saya yakin kali ini kami bersedia untuk mengatasinya. Ini amat penting bagi kami," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Pusat parti itu di sini hari ini.

Dalam pilihan raya umum 2008, MCA hanya berjaya mengekalkan 15 kerusi parlimen daripada 40 kerusi yang ditandingi, dan kalah semua kerusi parlimen di Pulau Pinang, Kuala Lumpur serta Negeri Sembilan.

Pada pilihan raya umum 2013 pula, parti itu hanya memperoleh tujuh kerusi parlimen dan 11 kerusi dewan undangan negeri, yang disifatkan sebagai kegagalan terbesar MCA.

MCA akan mengadakan Perhimpunan Agung Tahunan (AGM) ke-64 pada Sabtu dan Ahad ini. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual merasmikan AGM berkenaan.

Antara topik yang akan dibincangkan dalam perhimpunan agung itu adalah jentera pilihan raya parti, sumbangan MCA kepada rakyat dan sebagainya.

Dalam perkembangan lain, Liow berkata MCA menyambut baik bajet yang dibentangkan perdana menteri pada Jumaat lepas.

"Kami percaya bajet itu akan terus merancakkan ekonomi negara, memperkasa Perusahan Kecil dan Sederhana serta mempertingkatkan sektor digital selain logistik," kata Liow, yang juga Menteri Pengangkutan.

-- Bernama

Berita Berkatian

Parlimen Ayer Hitam kekal milik BN

Hormati keputusan 4 parti komponen di Sarawak keluar BN – Wee

MCA tubuh dua jawatankuasa untuk transformasi

Calon termuda MCA mahu cari penyelesaian untuk korupsi

Berwaspada fitnah pembangkang