Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong berkata, perkara lebih penting sepatutnya adalah menyokong produk ‘Buatan Malaysia’ dan semua barangan tempatan kerana kebanyakan syarikat mempunyai pekerja yang terdiri daripada pelbagai kaum serta agama.

“Jangan mengeruhkan lagi keadaan kerana orang Melayu merupakan pekerja paling ramai dan jangan sakiti sesiapa kerana tiada ahli perniagaan akan memilih pelanggan berdasarkan bangsa dan agama. Malah, seruan boikot itu adalah pelik dan tidak rasional.

“Kita baru sahaja menyambut Hari Kebangsaan, jadi apakah mesej cuba dihantar kepada dunia di luar sana? Kebanyakan produk tempatan sudah mempunyai kepatuhan Halal dan pihak pengeluar menyasarkan produk mereka kepada semua rakyat Malaysia,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Kelmarin, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mahu UMNO dan Pas membantu menghentikan kempen boikot produk bukan bumiputera kerana gerakan itu tidak menguntungkan dan boleh menggugat perpaduan negara.

Setiausaha Agung DAP itu berkata, sekiranya UMNO dan Pas tidak memusuhi masyarakat bukan Islam dan bukan Melayu, kedua-dua parti itu seharusnya membantah kempen tersebut.

Dalam pada itu, Parti Gerakan turut mengutuk tindakan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang melancarkan kempen memboikot produk keluaran bukan Islam menerusi media sosial dengan menganggap usaha itu tidak matang dan merosakkan perpaduan kaum.

Presidennya, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, hal itu tidak sepatutnya berlaku dalam masyarakat berbilang kaum kerana apa-apa sahaja produk yang mempunyai sijil halal sama ada dijual oleh orang Islam atau bukan Islam, produk itu tetap mematuhi peraturan halal.

-Utusan Online-