Mesyuarat Agung Tahunan MCA, Pemuda dan Wanita pada 30 November dan 1 Disember
'Isu pemandu mabuk tak boleh dikaitkan dengan hak bukan Islam minum arak'  

Kenyataan Tun M sekadar permainan psikologi - MCA

Pada Rabu    09-10-2019 11:16:00

Tun Dr Mahathir Mohamad didakwa mula bermain dengan psikologi apabila yakin calon Pakatan Harapan (PH) akan kekal di Parlimen Tanjung Piai jika Barisan Nasional (BN) mempertaruhkan calon UMNO di kerusi berkenaan.

Setiausaha Agung MCA, Datuk Chong Sin Woon, berkata kenyataan Dr Mahathir yang juga Pengerusi PH itu bertujuan untuk memecah-belahkan perpaduan dalam kalangan parti komponen BN menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK), 16 November ini.

Sehubungan itu, katanya, BN akan melakukan kempen terbaik bagi memenangi kembali kerusi Tanjung Piai yang terlepas pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

“Itu satu permainan psikologi untuk memecahkan BN,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Sehingga kini, BN belum mengumumkan calon mereka. Dijangkakan calon akan diumumkan sebaik Dewan Tertinggi BN bermesyuarat.

Bagaimanapun, Sin Woon mengesahkan MCA belum menerima notis berhubung tarikh mesyuarat Dewan Tertinggi BN akan datang.

Semalam, Dr Mahathir menyuarakan keyakinan calon PH boleh memenangi PRK Parlimen Tanjung Piai jika BN meletakkan calon UMNO.

PRK Parlimen Tanjung Piai diadakan susulan kematian penyandangnya daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Datuk Dr Md Farid Md Rafik, yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 21 September lalu akibat komplikasi jantung.

Allahyarham menang pada PRU-14 dengan majoriti 524 undi selepas menewaskan penyandang, Datuk Seri Wee Jeck Seng daripada MCA dan Nordin Othman daripada PAS.

-Berita Harian-

Berita Berkatian

Kenyataan Media mengenai isu Lembaga Pelabuhan Labuan menyewa pejabat di KL

Tanjung Piai: BN persoal tindakan PH beri kad SIM prabayar percuma

Jeck Seng bidas PH serang peribadi ketika kempen

Howard Lee sanggup berpolitik kotor demi PPBM

Laporan polis tuduhan rasuah VEP bermotif politik: Jeck Seng