Jawatankuasa integriti kerajaan ‘buang masa, duit’, kata MCA
Isu pencemaran udara Pasir Gudang  

MCA bentuk 9 pasukan pantau prestasi PH

Pada Isnin    10-06-2019 14:10:00

Seramai 300 ahli MCA ditugaskan untuk memantau prestasi Pakatan Harapan dalam kerajaan.

Presiden MCA, Wee Ka Siong berkata, ahli yang mempunyai kelayakan profesional akan membentuk 9 pasukan untuk memerhati bidang undang-undang, ekonomi, alam sekitar dan isu lain, serta memantau kementerian.

“Kami telah mengenal pasti dan meletakkan skop kerja untuk setiap unit supaya mereka boleh memantau setiap kementerian secara lebih komprehensif,” katanya pada sidang akhbar hari ini.

Ahli Jawatankuasa digalakkan bekerjasama dengan persatuan dan masyarakat, sebagai satu cara untuk menjadikan parti lebih progresif dan berkesan, berdasarkan fakta dan penyelidikan.

Beliau mengkritik gabungan Pakatan Harapan atas kegagalan mereka menunaikan janji pembaharuan, seperti yang ditunjukkan dalam pelantikan Latheefa Koya sebagai ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

“Mereka (Pakatan) berkata mereka mahu memperbaharui Parlimen. Mereka tidak boleh mengikuti perkara yang mudah seperti mematuhi prosedur Jawatankuasa Pilihan Parlimen. Jadi apa yang boleh anda harapkan daripadanya?” soalnya.

Wee menuduh pengerusi PH Dr Mahathir Mohamad masih terikat dengan cara lama. “Selepas mendapat undi daripada rakyat, dia berkata, ‘Saya akan melakukannya mengikut cara saya.’ Ini lagu kegemarannya,” kata Wee.

-Free Malaysia Today-

Berita Berkatian

Mesti cakap serupa bikin, Wee beritahu Dr M selepas cadang ‘tutup kedai’

Selangor gagal semak dan imbang?

Kerajaan sihat perlukan pembangkang kuat - Calon MCA

Rakyat juga tidak yakin Pakatan mampu semak dan imbang PM sendiri

Projek kereta nasional ke-3, kongres Bumiputera - Di mana perginya “semak dan imbang” PH?