Jawatankuasa integriti kerajaan ‘buang masa, duit’, kata MCA
Kenyataan Media mengenai isu Lembaga Pelabuhan Labuan menyewa pejabat di KL  

MCA bentuk 9 pasukan pantau prestasi PH

Pada Isnin    10-06-2019 14:10:00

Seramai 300 ahli MCA ditugaskan untuk memantau prestasi Pakatan Harapan dalam kerajaan.

Presiden MCA, Wee Ka Siong berkata, ahli yang mempunyai kelayakan profesional akan membentuk 9 pasukan untuk memerhati bidang undang-undang, ekonomi, alam sekitar dan isu lain, serta memantau kementerian.

“Kami telah mengenal pasti dan meletakkan skop kerja untuk setiap unit supaya mereka boleh memantau setiap kementerian secara lebih komprehensif,” katanya pada sidang akhbar hari ini.

Ahli Jawatankuasa digalakkan bekerjasama dengan persatuan dan masyarakat, sebagai satu cara untuk menjadikan parti lebih progresif dan berkesan, berdasarkan fakta dan penyelidikan.

Beliau mengkritik gabungan Pakatan Harapan atas kegagalan mereka menunaikan janji pembaharuan, seperti yang ditunjukkan dalam pelantikan Latheefa Koya sebagai ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

“Mereka (Pakatan) berkata mereka mahu memperbaharui Parlimen. Mereka tidak boleh mengikuti perkara yang mudah seperti mematuhi prosedur Jawatankuasa Pilihan Parlimen. Jadi apa yang boleh anda harapkan daripadanya?” soalnya.

Wee menuduh pengerusi PH Dr Mahathir Mohamad masih terikat dengan cara lama. “Selepas mendapat undi daripada rakyat, dia berkata, ‘Saya akan melakukannya mengikut cara saya.’ Ini lagu kegemarannya,” kata Wee.

-Free Malaysia Today-

Berita Berkatian

24 cadangan dari MCA untuk memperhalusi program sarapan percuma

Kerajaan harus telus jika Indonesia telah memohon untuk ekstradisi Paul Yong

MCA tubuh pemerhati kes exco dituduh merogol

Pertahan kebebasan bersuara ahli akademik - 7 doktor GMC MCA bantah tekanan kerajaan