MCA optimistik menang banyak kerusi pada PRU14 - Liow
MCA tidak akan hadir muktamar PAS  

Nilai dagangan negara mampu cecah RM1.6 trilion

Pada Jumaat    10-11-2017 10:24:00

Jumlah dagangan negara dijangka mampu mencecah sehingga RM1.6 trilion menjelang akhir tahun ini, dipacu permintaan tinggi bagi industri produk berteraskan elektrik dan elektronik (E&E).

Pertumbuhan yang kompetitif itu dijangka melepasi jumlah dagangan import dan eksport negara sebanyak RM1.48 trilion yang dicatatkan pada tahun lalu.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II, Datuk Seri Ong Ka Chuan, berkata secara keseluruhan jumlah dagangan import dan eksport negara dari Januari hingga Jun lalu adalah sebanyak RM859.17 bilion, iaitu RM451.05 bilion dagangan eksport, manakala RM408.12 bilion dagangan import, dengan lebihan RM42.93 bilion.

"Dengan pengukuhan permintaan bagi dagangan import dan eksport, kerajaan percaya jumlah dagangan pada tahun ini boleh mencecah sehingga RM1.6 trilion dengan industri E&E mendominasi sebanyak 36 peratus pasaran," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan pelancaran bangunan baharu Blok 8, Kilang Infineon Technologies di Zon Perdagangan Bebas Tiga, Batu Berendam, di sini, hari ini.

Turut hadir, Timbalan EXCO Perancangan Ekonomi, Pelaburan dan Industri negeri, Datuk Sulaiman Mohamad Ali, Duta Jerman ke Malaysia, Nikolaus Graf Lambsdorff serta Presiden dan Pengarah Urusan Infineon Technologies (M) Sdn Bhd, Lee Cheong Chee.

Terdahulu, Ka Chuan dalam ucapannya berkata industri berteraskan E&E terus berkembang pesat dengan Malaysia berada di landasan tepat sebagai antara peneraju bagi pertumbuhan sektor itu di rantau ini.

"Melihat kepada pelaburan baharu yang dibuat Infineon di Melaka, ternyata negeri kecil ini menunjukkan potensi cukup besar bagi memacu perkembangan industri E&E sepanjang 40 tahun Infineon bertapak di negeri ini.

"Pembukaan bangunan baharu oleh syarikat ini juga bakal menyokong operasinya ke arah Standard Revolusi Perindustrian Ke-4 atau Industri 4.0, seterusnya mengikut peningkatan teknologi baharu,"katanya.

-Berita Harian-

Berita Berkatian

Kedegilan Pakatan mengakui krisis ekonomi bakal menbankrapkan negara

Hentikan kenyataan bercanggah yang boleh menjejaskan ekonomi negara

MCA gesa Dr M jelaskan pengiraan hutang RM1 trilion

Pengurusan ekonomi zaman kerajaan BN terbukti berdaya saing

KDNK Malaysia dijangka tumbuh 5.2 peratus pada 2018 - Moody's