Ketua Wanita MCA Pertama: Datin Paduka Chow Poh Kheng

Pada Jumaat    17-06-2016 16:15:00

Datin Paduka Chow Poh Kheng

Wanita MCA ditubuhkan secara rasminya pada 7 Ogos 1975, dan Datin Paduka Chow Poh Kheng telah dilantik sebagai Ketua Pengerusi Wanita MCA Kebangsaan yang pertama.

Pada masa itu, Wanita MCA mempunyai lebih daripada 40,000 ahli dan lebih daripada 60 bahagian dan 200 cawangan di seluruh negara.

Di bawah kepimpinannya, Wanita MCA telah menggariskan Undang-Undang Kecilnya sendiri, dan telah memastikan bahawa semua Pengerusi Wanita MCA di semua peringkat akan dilantik secara automatik untuk menjadi Naib Pengerusi/Naib Presiden di semua peringkat parti. Selain itu, semua ahli-ahli Wanita MCA dikehendaki memohon untuk kad keahlian berwarna merah jambu, lalu menggambarkan taraf dan kuasa Wanita MCA.

Selepas dilantik, Poh Kheng telah menggalakkan gerakan politik untuk wanita. Beliau telah melancarkan “Pelan Tindakan 10-poin Wanita MCA”, menubuhkan “Koperasi Pergerakan Perpaduan Wanita Malaysia” pada 3 Oktober 1977, menubuhkan “Pusat Promosi Pelbagai Ekonomi Rumah Tangga Wanita MCA” pada 3 Disember 1977, dan telah menubuhkan tadika Bahasa ibunda di seluruh negara untuk menggalakkan pendidikan yang membina dan kegunaan bahasa ibunda.

Seterusnya, beliau telah memulakan kursus mengenai pentadbiran tadika dan latihan guru-guru untuk menggalakkan penubuhan tadika-tadika. Usaha beliau juga telah menyediakan asas untuk pembangunan kurikulum tadika-tadika untuk menjadi institusi-institusi CECE. Usaha-usaha tersebut menekankan sumbangan wanita di bidang-bidang politik, ekonomi, budaya dan pendidikan.

Pencapaian Politik: 

Pada 19 Julai 1981, Poh Kheng telah dilantik sebagai Setiausaha Parlimen kepada Kementerian Kesihatan, lalu mencipta sejarah sebagai Setiausaha Parlimen wanita berbangsa Cina yang pertama.

Pada 29 April 1982, Poh Kheng dinaik pangkat menjadi Timbalan Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan.

Pada 11 Disember 1985, Poh Kheng telah meletak jawatan sebagai Ketua Wanita MCA Kebangsaan, dan telah dilantik sebagai Pengerusi Kehormat Tetap Wanita MCA