Larangan pakai sari bercanggah dengan semangat kepelbagaian, KPM harus mendisiplinkan “Napoleon kecil"
KRT rujukan sosial komuniti setempat   

Tukar nama jalan Wong Ah Jang di Kuantan terima bantahan

Pada Jumaat    22-09-2023 09:00:00

Keputusan untuk menukar nama beberapa jalan di Kuantan yang mempunyai nama tokoh sejarah dan ahli perniagaan terkemuka Wong Ah Jang telah menimbulkan kemarahan dari pelbagai pihak.

Baru-baru ini, Datuk Bandar Razihan Adzharuddin mengumumkan bahawa susulan resolusi kerajaan, siri jalan yang dinamakan Jalan Wong Ah Jang 1 hingga 5 akan diganti nama menjadi Jalan Bunga Kemboja 1 hingga 5.

Proses perubahan nama ini dijadualkan berlangsung sepanjang September, dengan papan tanda jalan dan lorong akan dikemaskini.

Adun Teruntum dan Exco negeri Sim Chon Siang berkata beliau merancang untuk membantah keputusan ini pada mesyuarat exco yang akan datang, kerana mendakwa tidak dimaklumkan tentang perubahan ini.

“Mereka (Majlis Bandaraya Kuantan) berkata perubahan nama jalan di kawasan itu diperlukan untuk mereka berkembang. Bagaimanapun, saya percaya perkembangan itu masih boleh berlaku tanpa perubahan nama,” kata Sim kepada FMT.

Sim berkata beliau berharap dapat memberi pandangannya kepada Menteri Besar Pahang Wan Rosdy Wan Ismail untuk tidak mengubah nama jalan-jalan tersebut.

Wong, yang berhijrah dari China ke Kuantan pada usia 15 tahun, merupakan ahli perniagaan terkemuka pada 1920-an. Beliau awalnya bekerja di sebuah lombong bijih besi sebelum mengambil peluang dalam industri getah yang berkembang dengan menjadi pemborong getah berlesen pertama di kawasan tersebut.

Beliau juga memulakan perkhidmatan pengangkutan awam bermotor pertama di Kuantan dan aktif dalam pembangunan komuniti. Sebagai seorang ahli perniagaan yang berjaya, beliau diiktiraf dengan beberapa anugerah atas sumbangan pentingnya kepada kawasan tersebut.

Wong juga melabur dalam hartanah, termasuk kediaman moden di sepanjang Sungai Kuantan dan sebuah bangunan yang terpelihara dengan baik di Jalan Teluk Sisek. Beliau meninggal dunia pada tahun 1929, meninggalkan warisan inovasi dan perkhidmatan komuniti.

Baru-baru ini, satu petisyen dalam talian telah dimulakan untuk menentang perubahan nama jalan-jalan tersebut, dengan memberi penekanan perlunya melestarikan sejarah dan potensi ekonomi.

Petisyen itu juga mendesak Wan Rosdy dan kerajaan negeri untuk mempertimbangkan semula keputusan ini, menekankan pentingnya mengekalkan nama bersejarah di jalan-jalan negeri.

Dalam komen dalam petisyen tersebut, seorang individu bernama Kai Lit Phua memohon kepada kerajaan Pahang agar tidak memadamkan kenangan seorang tokoh penting dalam sejarah Kuantan dan Pahang.

“Sebaliknya, kekalkan nama jalan dan pertimbangkan untuk menubuhkan sebuah muzium sejarah Kuantan,” kata Kai.

Seorang lagi penduduk, Phua Kin Keng, menceritakan ikatan keluarga dan sejarahnya yang mendalam dengan Kuantan, menunjukan hubungan penting antara nama dan sejarah kawasan tersebut.

“Wong Ah Jang, bersama mendiang datuk saya dan beberapa individu lain dari Kuantan, adalah penyokong tegar Sultan Abdullah Al-Mu’tasim Billah, memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan awal Kuantan.

“Perubahan nama jalan ini mengancam untuk menghapuskan lebih tujuh dekad naratif sejarah yang menghubungkan fasa awal pembangunan Kuantan kepada statusnya kini sebagai sebuah bandar,” kata Phua.

Sementara itu, Timbalan Presiden MCA Ti Lian Ker mengkritik Sim kerana tidak menjalankan tanggungjawabnya dengan baik sebagai Adun dan exco negeri.

Ti menuduh Sim mengelak bertanggungjawab dan menuding jari kepada orang lain.

“Biasanya, jika pegawai menghormati ahli dewan, mereka akan memaklumkan kepadanya sebelum melaksanakan keputusan seperti ini. Sim tidak memenuhi kewajibannya, yang jelas menunjukkan ketidakupayaan untuk berdialog dengan datuk bandar mengenai isu ini,” kata Ti.

-Free Malaysia Today-

Berita Berkatian

Senator Ti harap kerajaan anjur kongres ekonomi untuk seluruh rakyat, Melayu

DEWAN NEGARA: Jangan tunggang Kongres Bumiputera demi keuntungan politik

Lian Ker gesa DAP bertaubat, minta maaf dengan MCA

Parti bukan Melayu tidak pecah belahkan negara, itu kerja kau, Ti beritahu Dr M

Sudah tiba masa DAP akui kesilapan, mohon maaf kepada rakyat Malaysia - MCA