Kerajaan negeri Pulau Pinang gilakan duit abaikan nyawa
Isu ratifikasi ICERD - Apa terjadi kepada "Deklarasi Setapak" DAP?   

MCA Pulau Pinang menghadiahkan kerusi roda, menghantar DAP Pulau Pinang untuk rawatan

Pada Ahad    29-10-2017 21:08:00

Setiausaha Organisasi MCA Negeri Pulau Pinang Dr Tan Chuan Hong mengkritik kerajaan negeri Pulau Pinang gagal dalam isu pemansuhan tol di Sungai Nyior serta dalam mengendalikan isu terowong bawah laut, sebelum mendapatkan laporan feasibility study membayar RM 305juta tanah kepada pemaju sangat berbeza. Ini bukan sahaja mengakibatkan rakyat melihat perkara ini mempunyai “agenda tersembunyi”, malah juga cakap tak serupa bikin, cakap tidak serupa mulut, buat tidak seupa hati juga merupakan satu penyakit.

Oleh itu, MCA Negeri Pulau Pinang dengan rela hatinya menghadiahkan “kerusi roda”, dan berdia agar dapat membantu mereka menghantar ke hospital untuk mendapat rawatan dengan selamat, agar penyakit mereka yang “cakap mulut tidak serupa hati” dapat disembuhkan.

Dr Tan Chuan Hong juga mengkritik Parlimen Bagan yang mempunyai 1 orang Ketua Menteri dan 2 orang EXCO yang rela meninggalkan iman, tidak mahu memansuhkan tol Sungai Nyior bertujuan untuk mengambil peluang ini terus mencemarkan nama Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional, supaya kemarahan rakyat dapat diteruskan demi untuk meraih undi daripada pengundi.

Asas DAP boleh dikatakan “tidak tahu malu”, bercakap besar demi mahu menjadi seorang pegawai kerajaan; tetapi selepas menjadi pegawai kerajaan, mereka masih mahu menipu lagi, sehinggakan ia diperluaskan dan memecahkan rekod di Pulau Pinang mempunyai seorang Ketua Menteri yang pertama dan EXCO dituduh menyalahguna kuasa dan rasuah, dan kedua-dua orang  pegawai tertinggi kerajaan yang dituduh ini adalah berasal dari apa yang digelar oleh DAP, Bandar Demokrasi Bagan.

DAP mempergunakan pengundi kesayangan mereka, diubah menjadi undi yang boleh dihina semata-mata. Malah perkara meninggalkan iman merupakan salah satu perkara kecil bagi seorang Ketua Menteri dan 2 orang EXCO, seperti contoh pemansuhan Tol Sungai Nyior.

Dr Tan Chuan Hong berpendapat bahawa perkara pemansuhan Tol Sungai Nyior oleh DAP dalam negeri yang boleh dikatakan negeri yang untung ini merupakan perkara yang sangat mudah. Tetapi, kenapa (1) sebelum 308, iaitu pada tarikh 25hb Februari 2007 berkata sekiranya menang kerusi 1 Parlimen dan 3 DUN serta selepas memerintah boleh dimansuhkan; (2) Selepas memerintah Pulau Pinang dan semasa berterima kasih kepada pengundi, iaitu pada tarikh 21hb Mac 2008, membuat tuntutan untuk memansuhkan dalam masa 5 tahun; (3) Pada tarikh 10hb April 2008 membuat kenyataan lagi bahawa Tol Sungai Nyior boleh dimansuhkan dalam 3 tahun. Dalam 3 kenyataan di atas, kenapa selepas memerintah negeri Pulau Pinang sudah 9 tahun pun tidak dapat dilaksanakan pemansuhan tersebut??

Dr Tan Chuan Hong berpendapat bahawa jawapannya adalah dalam Parlimen Bagan yang mempunyai 1 orang Ketua Menteri dan 2 orang EXCO “tidak fikir nak buat, tidak rela nak buat serta tidak mahu buat” sahaja. Seperti apa yang disebut oleh akar-umbi, masalah yang boleh diselesaikan dengan wang bukanlah masalah besar. Tetapi kerajaan negeri Pulau Pinang yang digelar sendiri “tidak rasuah, maka ada lebihan wang simpan, duit lahir duit, maka ada duit boleh diedarkan”, sekiranya bukan membanggakan diri, maka bolehlah menggunakan duit untuk memansuhkan tol Sungai Nyior. Yang lebih mengkritik adalah Tol Sungai Nyior ini masih wujud sehingga hari ini. Di sebaliknya Barisan Nasional tidak pernah menggunakan “pemansuhan tol” sebagai manifesto, dan Perdana Menteri YAB Dato Seri Najib Berjaya untuk melakukannya dalam memansuhkan 4 buah tol dalam pembentangan Bajet 2018. Ini jelas menggambarkan Barisan Nasional “fikir mahu buat, rela nak buat dan berjaya melakukan” dalam dasar sayang kepada rakyat, tambahan lagi tidak pernah membanggakan diri.

Dr Tan Chuan Hong berpendapat bahawa kerajaan negeri Pulau Pinang dalam mengurus tadbir Tol, lebih sesuai dianugerahkan nama “perompak dan penyamun”, ini disebabkan selepas kerajaan negeri mengambil tanah untuk bertukar kepada lebuhraya masih membenarkan pemaju untuk mengutip tol, berbanding dengan Barisan Nasional yang dulu menggunakan kutipan tol sebagai ganti kepada pembinaan tol ini, cara mereka telah menguntungkan pemaju tetapi telah menyusahkan rakyat Pulau Pinang.

Berita Berkatian

Takkan Lim Guan Eng tidak tahu

Dr Tan Chuan Hong: DAP merampas hak pemohon perumahan

Guan Eng digesa batalkan tuntutan hutang tidak munasabah

Penganugerahan kawasan Bagan yang mempunyai 1 orang Ketua Menteri dan 2 orang EXCO Kerajaan Negeri atas naiktaraf jalan yang lambat