Masyarakat Cina yakin dengan kepimpinan BN - MCA
Pelepasan GST untuk projek ECRL manfaatkan rakyat  

Kemuka aduan jika harga barangan sekolah tidak berpatutan

Pada Jumaat    29-12-2017 10:47:00

Orang ramai yang mendapati barangan sekolah dijual dengan harga tidak berpatutan boleh membuat aduan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan untuk tindakan seterusnya.

Timbalan Menteri Pendidikan Datuk Chong Sin Woon berkata mana-mana pihak yang melakukan kesalahan membuat keuntungan tinggi yang tidak munasabah, boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

“Penjual jangan cuba ambil peluang untuk mencabar akta sedia ada. Pada masa sama diharapkan koperasi sekolah menjual peralatan dengan harga berpatutan. Untung itu jangan ambil lebih,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan replika cek Pertandingan Fotografi GoCare Charity di sini, hari ini.

Semalam, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dilaporkan berkata harga kelengkapan sekolah meningkat antara 30 hingga 40 peratus berbanding tahun lalu.

Dalam pada itu, Chong berkata kerajaan akan meneruskan bantuan awal persekolahan 1Malaysia sebanyak RM100 seorang pada tahun hadapan.

Pertandingan anjuran Skuad Bantuan Krisis MCA (CRSM) itu bertujuan mengumpul dana bagi Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS), Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) dan PAWS Animal Welfare Society (PAWS).

Individu berminat menyertai pertandingan ini boleh mengambil foto bertemakan ‘Loving, Caring, Sharing Malaysia’ dan memuat naiknya dalam laman Facebook dengan hashtag #GoCareCharityPhotography, sebelum 25 Feb tahun hadapan.

Setiap gambar yang dimuat naik akan menerima sumbangan RM1 daripada organisasi GoCare yang akan disalurkan kepada MNS, NASOM dan PAWS.

–Bernama

Berita Berkatian

Putrajaya lulus pajakan tanah 99 tahun kepada sekolah Chong Hwa Sentul

Pendidikan Moral masih relevan – Kementerian

UM berjaya mengatasi kedudukan universiti terkemuka Asia, UTAR dalam kelompok 100 teratas

“Sekolah tak boleh paksa pelajar derma”

Tidak masuk akal idea mansuh biasiswa pelajar minoriti - MCA